Yapı malzemeleri dersi inşaat mühendisliği programında verilen bir derstir . ders içeriği yapı imalatında kullanılan malzemelerin üretimi, kullanımı ve uygulanmasıdır.
yapı imalatındaki bu malzemeler başlıca şunlardır:
Mühendislik ekonomisi dersinde, mühendislik alanında karar verirken alternatifler arasında en iyi seçeneği bulmak için yapılan faiz,enflasyon ve ekonomik ömür gibi parametrelerin değerlendirilmesi yapılır. Öğretim görevlisinin Dr.Öğr.Üyesi Aysun ALTIKAT olduğu Mühendislik ekonomisi ders notuma aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
Statik dersi mühendislik fakültesinde birçok bölümde verilmesi zorunlu derstir.ayrıca birçok bölümde bu dersin tamamlanması ön koşul olarak kabul edilmektedir.Ders içeriğinde cisimlerin durağan olması için gerekli yük veya yük bileşenleri hesaplanmaktadır veya yük altında oluşan normal,kesme ve moment değerleri hesaplanır.
Yardımcı kaynak olarak " Statik - ÇVR:Prof .Dr Ömer GÜNDOĞDU(Ferdinand P. Beer - STATİC) " kitabını tavsiye ediyorum.
Öğretim görevlisininProf.Dr Ömer Rıza AKGÜN veProf.Dr Ömer GÜNDOĞDU olduğu Statik ders notuma ve ders kaynağına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz. ---> STATİK DERS NOTU <---
Mukavemet 2 dersinde çubuk elemanların yük altında eğimi ve sehimi hesaplanabilir.bu hesaplar iki türlü yapılabilir.bunlar;elastik eğri denklemi bulunduktan sonra bu denklem yardımıyla yada moment diyagramı yardımıyla bulunabilir.
Öğretim görevlisinin Prof.Dr Ömer Rıza AKGÜN olduğu Mukavemet ders notuma ve ders kaynağına aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.
Hidroloji suyun mekanik ,fiziksel ve kimya bakımından özelliklerinin incelendiği bilim dalıdır.Hidroloji dersinde bir bölgeye düşen yağış miktarı,sızma miktarı,buharlaşma,giren ve çıkan akarsu sonucu bölgedeki su yükselmesi ve alçalması hesaplanır.
Öğretim görevlisinin Dr.Öğr.Üyesi Züleyha BİNGÜL olduğu Dinamik ders notuma aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
Hidrolik dersi İnşaat ve Çevre mühendislerinin ,akışkanlar mekaniğinde aldıkları temel bilgiler ile su temini için enerji kayıplarını hesaplayarak boru çapı tasarımı ve pompa kullanımına nasıl karar verildiğini öğrendiği bir derstir.
Öğretim görevlisinin Dr.Öğr.Üyesi Aysun ALTIKAT olduğu HİDROLİK ders notuma aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
Malzeme bilimi mühendislik alanında kullanılan tüm malzemelerin kristal yapısı , tanecik kusurları ,yük altında davranışı , dayanım ve dayanıklılığı ile bilgi veren mühendislik dersidir
Yardımcı kaynak olarak " Malzeme bilimi ve mühendisliği - William D.CALLİSTER " ve "Malzeme bilimi - Kaşif ONARAN" kitaplarını tavsiye ediyorum
Öğretim görevlisinin Dr.Öğr.Üyesi İsmail Hakkı KORKMAZ olduğu Malzeme bilimi ders notuma aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
Mühendislik matematiği bilinmeyenli denklem çözümü için mühendislik fakültelerinde verilen zorunlu bir derstir.ders içeriğinde lineer cebir , diferansiyel denklem ve kompleks sayılar bulunmaktadır .
Sayısal yöntemler veya Nümerik analiz adıyla adıyla da bilinen bu derste doğru değeri yaklaşık değer + hata ile bulmamız için farklı metodların uygulandığı bir derstir.bu yöntemlerde en az hatayı bulmak için uygun yöntemi seçmemiz gerekmektedir.
Öğretim görevlisinin Dr.Öğr.Üyesi Züleyha BİNGÜL olduğu Sayısal yöntemler ders notuma aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz. ---> SAYISAL YÖNTEMLER DERS NOTU <---
Yapı statiği dersi tüm inşaat mühendisliği öğrencilerine ve bazı üniversitelerde Çevre mühendisliği öğrencilerine verilen zorunlu bir derstir.Yapı statiği dersi İzostatik(Yapı statiği 1 ) ve Hiperstatik (Yapı statiği 2 )olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. izostatik sistemlerde çözüm denge denklemleri ile bulunabilirken hiperstatik sistemlerde , sistemi çözümlemek için bazı çözüm metodlarını kullanmak gerekir.
Yardımcı kaynak olarak " Yapı Statiği - İzostatik sistemler - Konuralp GİRGİN " kitabını tavsiye ediyorum
Öğretim görevlisinin Dr.Öğr. Üyesi Züleyha BİNGÜL olduğu Yapı Statiği ders notuma ve ders kaynaklarına aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.
Yapı statiği dersi tüm inşaat mühendisliği öğrencilerine ve bazı üniversitelerde Çevre mühendisliği öğrencilerine verilen zorunlu bir derstir.Yapı statiği dersi İzostatik(Yapı statiği 1 ) ve Hiperstatik (Yapı statiği 2 )olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. izostatik sistemlerde çözüm denge denklemleri ile bulunabilirken hiperstatik sistemlerde , sistemi çözümlemek için bazı çözüm metodlarını kullanmak gerekir.
Temel mühendisliği; inşaat mühendislerinin temel tasarlaması için gerekli olan teorik bilgileri alabileceği teknik bir derstir. bu derste zemin çeşidi,yük tipi ve etki noktasına göre temel tipi ve boyutları tasarlanabilir.
Yardımcı kaynak olarak " Prof.Dr Bayram Ali UZUNER - Temel mühendisliğine giriş " kitabını tavsiye ediyorum.
Öğretim görevlisinin Prof.Dr Devlet ÇIRAOĞLU olduğu Temel mühendisliği ders notuma aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
Topografya köşe noktaları bilinen bölgenin alanını , eğimini, kot farkını bulmamızı sağlayan mühendislik dersidir.Harita ve İnşaat mühendislerinin ortak ders alanında olan bu dersin içeriğinde alan , eğim , yükselti farkı ve açıyı bulmamız için farklı metotlar sunuluyor. Yardımcı kaynak olarak Gümüşhane Üniversitesinin Ölçme Bilgisi Notları ( > GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ - ÖLÇME BİLGİSİ < ) ve " Prof.Dr Cevat İnal - Topografya " kaynaklarını tavsiye ediyorum.
Öğretim görevlisinin Dr.Öğr.Üyesi Mehmet Salih BAYRAKTUTAN olduğu Topografya ders notuma aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz. ---> TOPOGRAFYA DERS NOTU <---
Mukavemet 1 dersi başta makine ve inşaat mühendisliği olmak üzere bazı mühendislik alanlarında dahil olan bu dersin içeriğinde malzemelerin yük altında gerilme ve şekil değiştirme davranışını inceleyen mühendislik dersidir. gerilme çeşitleri ,birim uzama,poisson oranı,burulma gibi davranışları hesaplar.
Yardımcı kaynak olarak " Mukavemet - ÇVR:Ayşe SOYUÇOK(Ferdinand P. Beer -Mechanic of materials) " kitabını tavsiye ediyorum
Öğretim görevlisinin Prof.Dr Ömer Rıza AKGÜN ve Prof.Dr Ömer GÜNDOĞDU olduğu Mukavemet ders notuma,ders kaynağına ve uygulama sorularına aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz. ---> MUKAVEMET DERS NOTU <---